Schoonhoven, restauratie (2005)

Van Rossum Orgelbouw

Bouwgeschiedenis: Het instrument is gemaakt door L.Mintier en Gloton uit Nantes vermoedelijk rond 1890. Uit het rapport van adviseur J. Spaans blijkt dat het instrument gestaan heeft in het klooster van de zusters van La Gagesse in Golders Green te Londen.

In 1970 is het klooster van de zusters gesloten en is het instrument geschonken aan miss Juni Ellis waar het tot 1985 in haar garage heeft gestaan (vermoedelijk is in deze periode de windvoorziening verdwenen). Miss Ellis schonk het in 1985 aan “The Mount School” eveneens in Londen, waarna het instrument is gerestaureerd door de firma Andrew Carter uit Wakefield. Men plaatste het instrument na restauratie in de Church Hall van de Mount School.

In 1992 is het instrument te koop aan geboden en via Taco Boersma uit Renkum aangekocht door de Oud Katholieke parochie te Schoonhoven. In oktober 2000 is opdracht gegeven om het gehele instrument te restaureren.

Dispositie

Bourdon 16 vt. disc.
Bourdon 8 vt. bas
Flûte Harmonoque 8 vt. disc.
Violon-Celle 8 vt. bas-disc.
Voix-Célèste 8 vt. disc
Flûte-Octav 4 vt. bas-disc.
Trompette 8 vt. bas-disc.
Lade omvang C-g’’’ Aantal toetsen 67 waar door het mogelijk is zeer ruim te transponeren. Via het draaien van de registerknoppen is een aantal combinatie mogelijkheden in te stellen.
Bediening van de zweljalozien doormiddel van een kniehevel. Doormiddel van een kleine metalen knop is er een super octaaf koppeling in te schakelen. Toonhoogte 440 hrs bij 18 graden
Stemming gelijk zwevend Winddruk 80 mm/wk
  • Orgels